خاموش کننده یا کپسول هالوژنه
خاموش کننده ها بر اساس مواد داخلی خود به دسته ها انواع مختلف تقسیم بندی می شوند. نوع جدیدی از این کپسول ها به نام خاموش کننده هالوژنه می باشد. در این مقاله اطفا یار، به بررسی مواد تشکیل دهنده این نوع کپسول می پردازیم.
کپسول هالوژنه از ترکیب گاز های فلوئور، کربن، کلر و برم تشکیل می شود. به دلیل خاصیت آتش سوزی این گاز ها، از هالوژن برای اطفای حریق در این ترکیبات بهره می برند.
ترکیبات گاز هالوژن
اعدادی 4 یا 5 رقمی بر روی خاموش کننده های هالوژنه وجود دارد. این اعداد نشانگر تعداد اتم های موجود هر عنصر می باشد. عدد ائل سمت چپ تعداد اتم های کربن و عدد دوم اتم های فلوئور و عدد سوم اتم های کلی و عدد چهارم اتم های برم و عدد پنجم تعداد اتم های ید را نشان می دهند.
در صورت صفر بودن اتم های ید، از نوشتن آن خودداری می کنند. به طور مثال هالوژنه c2f4br2 را هالوژنه 2402 می گویند.
نحوه عملکرد خاموش کننده های هالوژنه
کپسول آتش نشانی هالوژنه به صورت مایع در سیلندر پر می شود. هنگام بیرون آمدن از کپسول، به دلیل سنگینی بیشتر نسبت به هوا، بر روی حریق قرار می گیرد و عمل اطفا را انجام می دهد. این گاز با قطع اکسیژن که یکی از اضلاع مثلث حریق است به خوبی و با سرعت حریق را اطفا می کند.
گاز هالوژن برای انسان خطری ندارد و به دلیل تبخیر شدن هیچگونه اثری بر جای نمی گذارد. غیر رسانا بودن این کپسول، این ماده را مناسب حریق های الکتریکی و برقی کرده است.
ممنوعیت استفاده از گاز هالوژنه
گاز هایی همچون 1301 و 2402 و 1211 که متداول ترین نوع گاز های مورد استفاده بودند، در سال 1994 به دلیل مضر بودن برای لایه ازون ممنوع شدند. جایگزین این گاز ها کپسول هایی به نام FE-36 به بازار معرفی شدند. این کپسول ها نیز به همان خوبی گاز هالوزن عمل اطفا را انجام می دهند.
شرکت اطفا یار ارائه دهنده خدمات شارژ و فروش کپسول آتش نشانی و تجهیزات ایمنی و آتش نشانی می باشد.
شماره تماس 09120971295