انواع حریق و آتش و خاموش کننده آن بر اساس استاندارد
در این مقاله قصد داریم تا شما را با مفهوم انواع حریق و خاموش کننده آن بر اساس استاندارد های روز دنیا آشنا کنیم.کلاس های حریق را خواهیم گفت و روش های اطفا را با هم بررسی می کنیم. جهت ارتباط با کارشناسان شرکت اطفا یار کلیک کنید.
تمامی حریق ها در ثانیه های اول بسیار کوچک و قابل کنترل هستند. 90 درصد آتش سوزی ها می تواند با یک خاموش کننده کوچک نیز اطفا شوند، که اگر این اتفاق نیافتد همان حریق کوچک تبدیل به حریقی مهیب خواهد شد. هر ساله تعداد زیادی محصول با برند های مختلف جهت جلوگیری از گسترش آتش ساخته و تولید می شوند. خاموش کننده دستی یا کپسول آتش نشانی همان محصولی است که به رنگ ها و سایز های مختلف وجود دارند و هر یک مختص یک نوع حریق است.
شماره تماس کارشناسان ما 09120971295
دسته بندی انواع حریق
حریق ها بر اساس مواد سوختنی، به دسته های مختلف تقسیم بندی شده اند. دسته بندی انواع حریق در کشور هایی مانند ژاپن و آمریکا در چهار دسته A, B, C, D و در استرالیا و اروپا به پنج دسته A, B,C,D,E تقسیم می شوند. ما هم در ایران از دسته بندی پنج تایی که مورد تایید سازمان بین المللیاستاندارد سازی یا ISO می باشد استفاده می نماییم. در ادامه این دسته بندی ها آورده شده است:
- حریق دسته A
- حریق دسته B
- حریق دسته C
- حریق دسته D
- حریق دسته E
حریق دسته A
حریق هایی که با موادی همانند کاغذ و مقوا، چوب، پلاستیک و پارچه به وجود آمده اند در این دسته قرار می گیرند. در کل مواد معمولی قابل اشتعال و جامد هستند. علامت این دسته هم مثلث سبز رنگ با حرف A در کنار آن مشخص می گردد.
حریق دسته B
بهترین روش برای اطفای حریق مایعات در این دسته قرار می گیرند. حریق هایی که از مواد نفتی و روغن های نباتی به وجود می آیند به نشان مربعی قرمز و با علامت B، بر روی کپسول ها قرار می گیرند.
حریق دسته C
حریق هایی مانند گاز شهری یا گاز مایع که قابلیت تبدیل به گاز را دارند، در دسته C قرار می گیرند. حریق های این دسته نزدیک ترین نوع به گروه B می باشند. علامت این دسته مربع آبی رنگ با نشان C است.
حریق دسته D
علامت این دسته ستاره به رنگ زرد وبا نشان D می باشد. فلزاتی که سریع اکسید می شوند همانند پتاسیم و سدیم در این گروه حریق جای دارند.
حریق دسته E
حریق هایی که به توسط الکتریسیته یا برقی به وجود می آیند در این دسته قرار می گیرند. معمولا تجهیزاتی که در این دسته احتمال آتش سوزی را دارند، از حساسیت بالایی برخوردار هستند و خاموش کننده مورد استفاده با نشان E از بقیه متمایز می شوند. روش اطفا در این دسته اینگونه است که ابتدا جریان برق را قطع و سپس شروع به اطفا می نماییم.
مثلث حریق و روش های اطفا حریق
مثلت حریق از سه ضلع حرارت، اکسیژن و مواد سوختنی تشکیل شده است. اگر بتوان یکی از این ضلع ها حذف کرد حریق اتفاق نخواهد افتاد. در ادامه روش های معمولی که برای اطفا حریق وجود دارد آورده شده است:
- سرد کردن
- خفه کردن
- حذف مواد سوختنی
- کنترل واکنش زنجیره ای
سرد کردن: در قدیم برای خاموش کردن آتش از آب استفاده میشد که این روش بتوسط سرد کردن صورت می گرفت. از این روش در دسته حریق A استفاده می شود.
خفه کردن: این روش به توسط پوشاندن حریق با مواد یا اجسام مانند پتو، خاک یا شن و … انجام می شود. که باعث کمبود اکسیژن و اطفای حریق خواهد شد. از این روش برای تمامی آتش ها غیر از موادی که اکسیژن تولید می کنند استفاده می شود.
حذف مواد سوختنی: از این روش در ابتدای آتش سوزی استفاده می شود و با حذف موادی که هنوز دچار حریق نشده اند از گسترش آن می توان جلوگیری نمود.
کنترل واکنش های زنجیره ای: در این عمل از ترکیبات شیمیایی و موادی مانند جوش شیرین استفاده می شود و برای واکنش هایی که بصورت زنجیره ای بوجود می آیند استفاده می گردد.
مواد مورد استفاده برای اطفا حریق
موادی که برای اطفا یا کنترل حریق استفاده می شوند به چهار دسته مختلف تقسیم بندی می گردند. هر موادی دارای مزایا و معایبی برای آن محل دارد اما برای سرعت عمل در خاموش کردن، استفاده از دو یا چند ماده بلا مانع است.
- مواد خنک کننده مانند آب و دی اکسید کربن
- مواد خفه کننده مانند ماسه و دی اکسید کربن و کف
- مواد رقیق کننده هوا مانند دی اکسید کربن و نیتروژن
- مواد محدود کننده واکنش های زنجیره ای مانند هالن و پودر های مخصوص